duminică, 18 noiembrie 2007

Despre Belgia si Romania, cu Mantzy

Mantzy, aka Andrei Mantog, este fenomenal. Asta de poate vedea si in blogrollul meu. Imi place cum gandeste si il admir ca i se rupe fix in doua de prejudecati si de opiniile celorlalti.

Ieri seara am incercat un mic experiment, si anume blogging la patrat. Cum se procedeaza? Se iau doi bloggeri si se pun la computer. Se deschide o fereastra de mess si se incepe o conversatie. Jocul consta in scrierea unei replici referitoare la locul unde esti, in timp ce partenerul de conversatie va da un raspuns pe acelasi subiect cu privire la locul in care se afla el.

Simplu, nu? Iata ce a iesit la noi:

Denisa: In Belgia sunt gagici misto.
Andrei : In Romania sunt barbati nesimtiti.

Andrei: In Romania se obisnuieste ca pietonul stropit din cap pana-n picioare de o masina in timp ce se afla pe trotuar sa-i multumeasca soferului ca nu l-a calcat.
Denisa: In Belgia se obisnuieste sa arunci mucul de tigara pe jos, sa faci pipi la coltul strazii fara ca macar sa te intorci cu spatele la trecatori atunci cand esti beat, sa treci pe rosu pentru ca masinile opresc oricum si sa conduci cu 70 la ora pe stradute stramte, unde esti nevoit sa pui frane bruste din 20 in 20 de metri.

Denisa: In Belgia sa faci 15 minute cu masina/metroul pana la munca inseamna sa strabati orasul si sa te consideri ghinionist ca te duci pana la dracu’n praznic.
Andrei: In Bucuresti sa faci 15 minute pana ORIUNDE este un record si va fi tratat de cei de la Guiness Book ca atare.

Andrei: Adolescentii din Romania citesc atat de putin incat, daca ai aduna toate foile citite de un licean in decursul vietii, nu ai reusi sa acoperi cu ele toate posterele cu formatii de cacat din propria-i camera.
Denisa: In Belgia sistemul de invatamant ii incurajeaza pe studenti sa nu citeasca. Ti se da mura’n gura silabusul (care, la ei, inseamna curs tiparit) si ai acolo toata bibliografia adunata. Daca un student e suficient de tampit sa ceara profesorului titluri din care poate citi mai mult despre un subiect anume, nu numai ca o sa fie privit ca un ciudat, dar va fi considerat si impertinent ca isi permite sa critice indirect maniera de predare.
Andrei: (corolar: prin urmare, liceenii romani ar face bine sa dea la facultate in Belgia. Le urez drum bun! Si succes la examene!)

Denisa: In Belgia sunt arabi peste tot si oamenii ii privesc cum ii privim noi pe tigani in Romania. Mai mult, daca saluti un vecin arab ai toate sansele sa fii considerata o curva gata sa se arunce in bratele musulmanului.
Andrei: In Romania femeile isi saluta vecinii arabi tocmai pentru ca spera ca vor deveni curvele lor.

Andrei: In Romania exista obsesia mall-ului. Daca s-ar construi un mall care ar putea sa-i cuprinda pe toti locuitorii Romaniei si, mai mult, unde toti romanii ar putea trai fara sa fie nevoiti sa iese din incinta, a doua zi ar fi neincapator (pentru ca s-ar intoarce si romanii din diaspora sa locuiasca in Mall-ul minune).
Denisa: in Bruxelles nu prea sunt mall-uri, in schimb oamenii cu stare isi cauta haine la second hand ca sa fie eco-friendly sau, dupa caz, vintage enough sa nu mai aiba nimeni haine ca ale lor.
Andrei: (corolar: nu prea construiesc belgienii mall-uri, dar sunt convins ca ar contribui la construirea celui de care vorbeam eu, din Romania, doar-doar or scapa de romanii din Belgia)

Denisa: In Belgia nu exista trotuare asfaltate. Au fost suficient de destepti sa le paveze cu placi sau piatra cubica, asa ca o simpla reparatie de tevi nu dureaza mai mult de o dupa-amiaza.
Andrei: In Romania nu exista NIMIC asfaltat. DAAAR… AVEM BORDURI!

Denisa: in Belgia nu este guvern de mai mult de 100 de zile (aici trebe gugalit, ma ocup later) si oamenii au organizat un mars impotriva divizarii tarii. Flamanzii si Valonii se urasc intre ei si, desi trebuie sa invete la scoala franceza sau olandeza, dupa caz, refuza sa o vorbeasca sau sa raspunda.
Andrei: Romanii se urasc intre ei fara sa faca discriminari (nu conteaza ca-i moldovean, oltean sau ardelean… important e ca-l urasti si capra lui trebuie sa moara). Si totusi, romanii sunt atat de rasisti si de intoleranti, incat daca descopera un tigan gay regreta ca nu pot sa-l omoare de doua ori.

Andrei: In Romania am vazut cum un caniche facea caca in fata ambasadei SUA. Era un caniche terorist, iar stapana lui era o scroafa comunista care i-a dat si un biscuite dupa ce-a savarsit fapta.
Denisa: In Belgia am vazut o gheisa pe strada, un tip care arata ca solistul de la Limp Bizkit (nush cum se scrie) vomita in mijlocul strazii si toti cersetorii au caine si il folosesc ca sa te impresioneze sau ca sa maraie la tine daca nu le dai bani. O tiganca romanca a incercat sa imi ghiceasca si sa imi vanda flori, desi eram singura (de parca mi-as cumpara singura un trandafir rosu) si m-a palmat de 2 euro.

La final fiecare blogger isi da acordul ca textul produs sa fie postat fara sa fie modificat, dar cu introducere si titlu proprii.

Eu n-o sa inchei cu o intrebare pentru cititori, cum a facut Andrei in postul lui, ci o sa incerc sa fac din "blogging la patrat" un experiment. Asa ca va invit sa incercati si voi asta. Pe orice tema, important este sa fie un text produs de o conversatie si replicile sa fie raspuns la afirmatiile celuilalt. Cine se baga? Eu una sunt deschisa sa mai incerc un astfel de experiment, deci nu ezitati sa ma contactati daca vi se pare ok. Daca nu, atunci ignorati-ma. Daca vi se pare bulshit, atunci inchideti fereastra si vedeti-va de viata voastra.

3 comentarii:

Anonim spunea...

Auzi la ei...bloggeri. Deci de-astia imi sunteti, a?

Denisa spunea...

Da, ma, ne credem si noi bloggeri :) Hai, cand te bagi in hora? Ca esti prima pe lista mea de parteneri de "blogging la patrat".

Anonim spunea...

genial:x nu stiu ce sa zic de belgia, dar romania...fits my idea